Ria Nieswaag

In haar abstracte schilderijen weet de Nederlandse kunstenaar Ria Nieswaag (1950) op harmonische wijze kleur, contrast en diepgang te combineren. Zij speelt met lichte en donkere vlakken en werkt de daarbij ontstane spanning op een speelse, krachtige wijze uit. Zij zegt hierover: “Voor mij zijn licht en donker, in overdrachtelijke zin, een uitdrukking van het leven zelf.”

Ria Nieswaag laat zich inspireren door haar reizen en zeker ook door het detail van alledaagse dingen als muurtjes, containerbakken, boten, bomen, de huid van de dingen vormen een eindeloze bron van inspiratie voor zowel haar foto’s als schilderijen.

Ze noemt dit “De kunst van het verwonderen”. Het zichtbare ontdoen van het reëel herkenbare om dit vervolgens te metamorfoseren tot nieuwe schoonheid. Een ogenschijnlijk onopvallend detail kan zomaar door zijn kleur en beweging, de inspiratie vormen tot het maken van een nieuw schilderij. Schilderkunst en fotografie gaan daarbij hand in hand en inspireren elkaar wederzijds.

Haar schilderijen hangen internationaal in galeries en musea (Brazilië, Slovenië, Frankrijk, Parijs Carrousel du Louvre, 2019 Taiwan, Taipei en op de XII Florence Biënnale, Italie.)

Ria Nieswaag voerde o.a. opdrachten uit voor de TU Delft en Rijkswaterstaat, 17 Schilderijen ter ere van het 200 jarig bestaan van RWS waar de expositie destijds werd geopend door H.M. Koningin Beatrix in Rotterdam. In 2009 heeft Ria een overzichtstentoonstelling gehad in Museum Het Prinsenhof te Delft.

Kunstwerken

Golden hour (1.40 x 1.40)
Fly away 140 x 140
Guidance 100 x 120

Interesse in meer werk?

Interesse in meer werk? Bewonder de collectie van kunstgalerie Arte Nuovo in woonwinkel CILO (Zutphen) of maak een afspraak met Anneke.

Home » Schilderkunst » Ria Nieswaag