János Bittenbinder

János Bittenbinder (1946) is afkomstig uit Transsylvanië (Roemenië), een mythische landstreek die aan het begin van de vorige eeuw nog tot Hongarije behoorde. De bevolking van Transsylvanië is voornamelijk etnisch Hongaars van afkomst en voelt zich tot op de dag van vandaag verbonden met de taal en de cultuur van het moederland Hongarije.

Hoewel hij al sinds 1978 woont en werkt in West-Europa, voelt János zich tot op vandaag verbonden met de taal en cultuur van het moederland Hongarije.

Verre reizen naar Tibet, China en Zuid-Amerika vormen zijn inspiratiebron. De unieke kwaliteit in het werk van János betreft zijn bijzondere talent om licht en lichtwerking te grijpen. Zelf zegt hij daarover “Schilderen is eigenlijk muziek maken met licht en kleur”.

De schilderijen van János Bittenbinder bevinden zich in talloze kunstcollecties in binnen en buitenland, waaronder de collectie van Museum Jan van der Togt.

Kunstwerken

Milanoi Lany (152 x 118)
Venetia (130 x 160)
Sicilia (130 x 160)

Bittenbinder over zijn werk

“Licht heeft mij altijd gefascineerd. Het heeft zoveel verschijningsvormen, zoveel gezichten en geheimen. Ik denk dat ik die nooit volledig zal kunnen doorgronden. Schilderen gaat in mijn beleving over kleur en licht. Mijn fascinatie met schilderen is dat ik in staat ben met levenloze dingen zoals verf en doek iets tot stand te brengen dat de ziel raakt. Dat ik iets schep wat tot nu toe niet bestond. Schilderen is muziek maken met licht en kleur.”

Interesse in meer werk?

Interesse in meer werk? Bewonder de collectie van kunstgalerie Arte Nuovo in woonwinkel CILO (Zutphen) of maak een afspraak met Anneke.

Home » Schilderkunst » János Bittenbinder