Ria Nieswaag

Spontaniteit kenmerkt het werk van de Nederlandse kunstenaar Ria Nieswaag (1950).

Hoofdthema’s zijn voor haar kleur en licht, met een speciale interesse voor licht/donker contrasten, eenvoud en helderheid, direct en intuïtief, intens en intiem. Met verftoetsen zet zij kleurige, abstracte natuurimpressies op. Het zijn structuren met overheersende kleuren waarin andere kleuren doorschemeren. Nieswaag schildert spontaan maar met structuur. Vorm en inhoud gaan een harmonie aan.
Ria Nieswaag laat zich inspireren door reisindrukken maar ook door details van alledaagse dingen. Het schilderen op haar atelier in de oude binnenstad van Delft gebeurt in een haast meditatieve sfeer, waarin eerder opgedane impressies zich vertalen in subtiele abstracties of in een feest van kleuren. Haar palet is kleurrijk met een meditatief karakter.

Place to be 150 x 180 acryl op linnen

 

Haar composities zijn vaak opgebouwd vanuit het centrum van het vlak, geordend volgens horizontale en verticale assen. Soms biedt een diagonaal uitkomst om een heftige beweging of emotie vast te leggen. Rust en dynamiek “dealen” met elkaar op het doek. Samengebalde energie kan niet zonder ruimte en stilte. Daardoor ontstaan harmonie en evenwicht als vanzelfsprekende contrapunten.
Ria heeft exposities zowel in binnen als buitenland.

Wild Flower 100 x 120  acryl op linnen

 

In 1998 maakte zij, ter gelegenheid van de viering van het 200 jarige bestaan van de Rijkswaterstaat, 17 schilderijen, voor elke dienst een, tentoongesteld in De Doelen te Rotterdam en geopend door Hare Majesteit Koningin Beatrix, een boek werd hiervan uitgegeven.In 2009 heeft Ria een overzichtstentoonstelling gehad in Museum Het Prinsenhof te Delft.

Bright Centered 150 x 150 acryl op linnen

Het boek “Spiegels van de Ziel” Schilderijen en Foto,s Ria Nieswaag, overzicht van 1994-2008 is daarbij uitgegeven.