Anke Birnie

De bronzen, hangende figuren van Anke Birnie maken blij, ze zijn krachtig en sierlijk, ze schommelen vrolijk langs de muur of hangen aan het plafond. Met uitgestrekte armen die elkaar soms vasthouden. Ze zijn op zoek naar het avontuur en klimmen hoger samen of solo.

Anke komt uit een architecten- en kunstenaarsfamilie en al vroeg in haar leven maakte beeldhouwer Jack Maris een beeltenis van haar in keramiek en Anke speelt met de gedachte om binnenhuisarchitectuur te studeren en in het architectenbureau van haar vader te werken, maar komt tot de conclusie dat ze wil beeldhouwen.

Bekende kunstenaar als Charles Hammes geeft haar les. Maar ze vindt uiteindelijk beeldhouwen ‘te statisch’ en zoekt verder naar beweging. Op haar 48e gaat Anke weer naar de academie in Utrecht en maakt haar eerste figuren met wapperende kleding. Ze start met de opbouw van een collectie met bronzen mensfiguren.

Anke creëert in eerste instantie staande figuren en wordt de grondlegger van haar inmiddels zeer bekende, hangende beelden.

Kunstwerken

Geveltouriste N.5299 brons unicum
Legs on the wall N.5295 brons unicum
Schommel N.5245 brons unicum

Anke Birnie over de samenwerking met Anneke van Arte Nuovo

“In 1995 verscheen een artikel over een galerie in Voorthuizen in een van de Kunstbladen. Ik was meteen geboeid door haar professionele verhaal en aanpak van deze galerie. Na een leuk gesprek met Anneke was meteen een expositie in het verschiet. En dit was het begin van een lange periode van exposeren… Een uitstekende verstandhouding tussen ons en beider inzet is een garantie voor succes! Anneke , dank je wel ! We gaan door!”

Interesse in meer werk?

Interesse in meer werk? Bewonder de collectie van kunstgalerie Arte Nuovo in woonwinkel CILO (Zutphen) of maak een afspraak met Anneke.

Home » Beeldhouwkunst » Anke Birnie