Marcel van Hoef

Elk schilderij van Marcel verbeeldt een specifieke ervaring van tijd en ruimte. Reflecties en het spel van licht en schaduw inspireren de schilder. Hoe licht zich in een ruimte manifesteert, hoe het verandert met de tijd. Schaduw is zichtbaar, heeft een vorm maar is geen materie. Leidend bij de keuzes voor onderwerpen en thematiek van zijn schilderijen is de fascinatie voor verandering, het besef dat niets blijft wat het is. In elk schilderij verankert hij een specifiek moment en tilt dat uit boven de tijd.

Het is niet het spectaculaire van plekken en landschappen die beladen geschiedenis herbergen die hem als kunstenaar inspireren, maar veel meer het alledaagse van plekken die, geïsoleerd van alle hectiek, als een eiland van rust in steden fungeren. Plekken als parken en tuinen bieden gelegenheid om je even terug te trekken, je gedachten te ordenen, je bewustzijn te focussen op het hier en nu.

Lees verder:

Wateroppervlaktes als inspiratie

Tot enkele jaren geleden schilderde Marcel van Hoef verstilde stedelijke landschappen. Leeg, zonder mensen en met een sterke nadruk op perspectivische ruimteweergave. Steeds vaker kwamen in zijn architectonische composities beeldbepalende waterelementen voor zoals bassins, fonteinen, zwembaden en de zee.

Na terugkeer van een werkreis naar Beijing in 2018 waar hij veel close- ups van wateroppervlaktes fotografeerde besloot Van Hoef om dit bronmateriaal als autonoom beeldvullend motief voor schilderijen te gaan gebruiken. Dit betekende een fundamentele verandering in zijn werk. De close-ups van waterspiegelingen zijn qua vorm uiterst realistisch geschilderd maar er ontstaat, door de kadrering, een bijna abstract aandoend beeld.

Over zijn schilderkunstige interesse in water zegt hij het volgende: “Water is in concrete zin materie en in visuele en symbolische zin reflecteert het de omgeving. Net als een schaduw wordt in een waterspiegeling het verglijden van tijd zichtbaar, reflectie als een soort spiegel van de ziel”

Eveneens nieuw zijn cirkelvormige schilderijen die hij sinds 2018 regelmatig maakt. De cirkel staat voor hem als symbool voor het oneindige, is een referentie aan de spiegelvorm en zorgt voor focus, alsof je door een lens kijkt.

Japanse tuinen als inspiratie

Zijn recente focus op organische patronen en de natuur in het algemeen bracht hem op het idee om in 2019 een werkreis naar Kyoto en Tokyo te maken om daar de eeuwenoude tuinen te bezoeken. Dit was een inspirerend verblijf dat tot veel nieuwe motieven in zijn actuele werk heeft geleid. Hij zegt hierover het volgende:

“De Japanse tuin is een besloten ruimte, een soort cocon in de stad, met een landschapscompositie van natuur die volledig geconstrueerd is. Een tuinlandschap vol met symboliek en betekenis. Als bezoeker word je via een pad langs een scala aan verschillende plekken geleid waar telkens een ander uitzicht met een andere sfeer en symboliek ervaren kan worden door de keuze en ordening van natuurlijke objecten als stenen, planten, aarde en water.

De tuinen worden permanent perfect onderhouden, zodat de illusie van onveranderlijkheid opgeroepen wordt. Maar juist in de trage rondgang over de paden ervaar je het tijdelijke en het continue veranderlijke in de beweging van de elementen water, aarde en lucht. Rimpelingen in het water, vertekeningen in de weerspiegeling van de bomen in een vijver, het verbrokkelen van grote stenen, partijen met dikke mostapijten die heel traag groeien. Alle elementen van deze landschapsarchitectuur doen me ‘tijd’ ervaren, vragen om geconcentreerde aandacht in het kijken. Mijn schilderkunstige focus op abstracte ritmes en patronen is een uitdrukking van het mystieke van deze fascinerende plekken”.

Schildertechniek: eitempura

De schildertechniek en werkwijze van Marcel is onlosmakelijk verbonden met zijn thematiek. Hij schildert al meer dan dertig jaar met zelfgemaakte eitempera en heeft daar gedurende al die jaren een geheel eigen werkwijze in ontwikkeld. Met talrijke dunne lagen creëert hij in zijn schilderijen illusies van landschappelijke ruimte. Maar ook in abstracte zin kun je de opbouw van een schilderij lezen in de transparante gelaagdheid van de fluwelige verfhuid. Samen met het matte karakter past dit perfect bij de verstilling die hij bij de beschouwer wil oproepen.

Die gelaagdheid en duidelijk zichtbare handeling van het schilderen in de verfhuid haalt zijn werk los van het fotografische, het is geen fotografisch realisme, maar een gedetailleerd geschilderde impressie van de werkelijkheid.

Kunstwerken

Forest 150 x 100 eitempera op linnen

Ripples 120 x 100 eitempera op linnen

Schilderijen van eitemperaverf

Marcel schildert met zelfgemaakte eitempera verf. Hij kiest voor deze oude techniek vanwege de kraakheldere kleuren en het fluwelige matte verfoppervlak. In talrijke dunne en transparante lagen schildert hij op linnen of paneel waardoor de verfhuid, van dichtbij bekeken, ook enorm ruimtelijk werkt.

Marcel over zijn werk

“Een goed kunstwerk appelleert aan hoofd en hart en nodigt uit om telkens weer te kijken. Ik wil dat je als toeschouwer het tafereel van het schilderij ingezogen wordt en kunt genieten van mijn lofzang op het alledaagse en onaflatende verwondering over ons zijn.”

Marcel van Hoef over zijn samenwerking met Anneke van Arte Nuovo

Marcel: “Vroeg in mijn loopbaan als kunstenaar (zo rond mijn 25e jaar) werd galeriehoudster Anneke Oostrom getipt om mijn schilderijen te bekijken. Ze was meteen enthousiast over de werken die ik liet zien en bood een samenwerking aan.

Als een de eerste galeriehouders die vast met me ging werken, is Anneke daarmee ook van betekenis voor de succesvolle ontwikkeling van mijn kunstenaarschap.

De start van onze samenwerking is nu dus dertig jaar geleden. In die lange periode heeft Anneke vele exposities van mijn werk samengesteld. Zowel de presentaties van de solo-exposities als de groepstentoonstellingen zijn altijd tot in de puntjes verzorgd.

Ze is inhoudelijk uitstekend op de hoogte wat er in de kunstwereld speelt en is tegelijk klantgericht.

Zowel kunstkenners/verzamelaars als mensen die voor het eerst overwegen een kunstwerk te kopen zijn bij haar aan het goede adres voor deskundige en toegankelijke informatie over de kunstwerken en kunstenaars die ze presenteert.

Anneke is betrouwbaar, professioneel deskundig en persoonlijk betrokken. Dat is wat je wilt als kunstenaar en daarom is onze samenwerking al zo lang hecht en zakelijk succesvol!”

Interesse in meer werk?

Interesse in meer werk? Bewonder de collectie van kunstgalerie Arte Nuovo in woonwinkel CILO (Zutphen) of maak een afspraak met Anneke.